Uskoro prvi kratkometražni filmovi Filmskog studija „Aplauz“

Uskoro prvi kratkometražni filmovi Filmskog studija „Aplauz“

U protekla dva mjeseca, novoosnovani Filmski Studio “Aplauz” je postao epicentar kreativnosti za mlade entuzijaste u Živinicama.

Ovaj projekat, podržan od strane Grada Živinice, pružio je jedinstvenu priliku srednjoškolcima da zaroni u čarobni svijet filmske produkcije kroz seriju edukativnih radionica.

Predavači na projektu su: Adnan Džekić, Adi Glavinić i Nermin Brković (slika dole desno).

Do sada smo prošli šest radionica, svaka fokusirana na ključne aspekte filmskog stvaralaštva. Polaznici su imali priliku dublje razumijeti umjetnost filmske kompozicije i kameru, svjetlosne efekte u filmu, osnovne elemente filmskog jezika, dizajn zvuka i osnove snimanja zvuka. Ove radionice nisu samo podučavale tehničke aspekte, već su podsticale kritičko razmišljanje i kreativno izražavanje.

Fotografije sa radionice o filmskoj rasvjeti.

Projekat “Aplauz” nije samo edukativan; također ima praktičan i ambiciozan cilj. Zahvaljujući podršci Grada Živinice, dio potrebne opreme i rasvjete je obezbijeđen za sljedeću fazu projekta – snimanje filmova. Ovo je značajan korak prema ostvarivanju filmskih snova i omogućava učesnicima da primijene svoje novostečene vještine u stvaranju vlastitih filmskih priča.

Snimanja novembru, premijere u decembru

S nestrpljenjem se pripremamo za mjesec novembar kada će se započeti proces snimanja filmova. Mladi filmaši će imati priliku primijeniti svoje vještine u stvarnim filmskim produkcijama, od pisanja scenarija do montaže.

A za one koji željno iščekuju rezultate ovih truda i kreativnosti, premijera filmova će se održati u decembru.

Mjesto za druženje, umjetnost i razvijanje mašte

Radionice u Filmskom Studiju “Aplauz” nisu samo mjesto za učenje filmskih vještina; one su također prostor za druženje i razmjenu kreativnih ideja. Učesnici su imali priliku razgovarati o filmskoj umjetnosti, umjetnosti uopšte, svojim razmišljanjima, utiscima i pogledima na svijet. Ovaj projekt je okupio mlade iz različitih pozadina i omogućio im da zajedno rastu kao umjetnici i pojedinci.

Svaka radionica je bila prilika za učenike da više razumiju filmski svijet i da razvijaju svoju strast prema kinematografiji. Oni su postali dio inspirativne priče “Aplauza” – priče o otkrivanju, učenju i kreativnom izražavanju.

Projekt Filmskog Studija “Aplauz” se ne samo bavi obučavanjem budućih filmaša, već i izgradnjom mostova između umjetnosti i zajednice, omogućavajući mladima da ostvare svoje filmske snove i naiđu na zasluženi aplauz.