Ptica u džepu (2023)

Ptica u džepu (2023)

u produkciji Dramskog studija “Aplauz” – UG “Aplauz” u saradnji sa UG “Scena” – Gradsko pozorište Živinice

sezona 2022/2023


Po motivima scenarija za film „Društvo mrtvih pjesnika“ u režiji Peter Weira, a po Oscarom nagrađenom scenariju Toma Schulmana te po motivima radio drame „Ptica u džepu“ autorice Žanar Kusainove

PREMIJERA: 03.03.2023.

Dramatizacija i režija: Adnan Džekić

Saradnik na dramatizaciji: Šejla Džindo

Autor songa: Emin Turalić

Producent: Adi Glavinić

Igraju:

Faruk Ikanović, kao David

Amra Čičkušić, kao Nina

Adi Glavinić, kao Nastavnik

Sedina Avdihodžić, kao Emilija

Nejra Dedić, kao Hana

Edna Čokić, kao Jasmina

Amina Habibović, kao Kjara

Andrej Tadić, kao Ajdin

Elena Goletić, kao Mia

Neira Buševac, kao Alisa

Aida Čerkezović, kao Olivia

Ajla Tursunović, kao Nađa

Sarah Lipjankić, kao Sanela

Anesa Klopić, kao Ajna

Svjetlo i ton: Ajša Bedić

Saradnici u organizaciji: Adna Mehić, Emir Ibrahimović i Irma Ćatović

Scenografija i kostimografija: kolektivni rad

Rekviziterke: Elena Goletić i Ajla Tursunović

Garderoberke: Edna Čokić, Nejra Dedić i Amra Čičkušić


O PREDSTAVI

Predstava „Ptica u džepu“ nastala je kao rezultat rada starije grupe Dramskog studija, članova uzrasta od 11 do 15 godina, u okviru UG „Aplauz,“ a u saradnji sa UG „Scena“ Živinice – Gradsko pozorište Živinice.

Prije početka procesa predstave članovi Dramskog studija su prošli kroz niz pozorišnih vježbi pomoću kojih su razvijali govor i pokret, učili o pozorišnim zanimanjima, dijelovima scene, scenografiji, kostimu i rekviziti. Taj dio zaokružili su javnim časom pred svojim roditeljima i širom publikom gdje su pojedinačno izvodili svoje monologe.

Prvi korak u kreiranju dramskog teksta bio je razgovor sa članovima o tome šta uočavaju u svojoj školi, okruženju, kod svojih roditelja, u društvu. Sva njihova zapažanja, lične priče i problemi stavljeni su na papir na osnovu kojih se birao predložak za pozorišnu predstavu.

U razgovoru je uočeno da članovi prolaze kroz mnogo nerazumijevanja u školi i kod kuće što im stvara teret i stres. To je iziskivalo predstavu koja će ponuditi alternativu tome – kreirati pozorišnog lika koji će ih saslušati, razumjeti i naučiti ih kako sačuvati najbolju verziju sebe u okruženju u kakvom se nalaze.

Odlična podloga za predstavu pronađena je u filmskom klasiku „Društvo mrtvih pjesnika,“ a sama simbolika cijele predstave i sekundarna tema koja se sve vrijeme, naizgled, nepovezano provlači, pronađena je u tekstu radio drame „Ptica u džepu“ autorice Žanar Kusainove.

Cilj dramatizacije je bio ostaviti lajtmotive filma i emociju radio drame, ali pružiti autorsku notu pričama iz života članova koji igraju u njoj.

Proces predstave trajao je duže od godinu dana uz napravljenu pauzu tokom ljetnog raspusta.

U predstavi igra četrnaestero djece i mladih, a namijenjena je svim uzrastima.


RIJEČ REDITELJA

Predstava „Ptica u džepu“ slijedi sličnu premisu filma „Društvo mrtvih pjesnika“ po čijim je motivima i nastala. U neinspirisano odjeljenje, školu punu obaveza, među podijeljene učenike na dvije zaraćene strane, dolazi nastavnik koji ih želi ujediniti i pokrenuti njihovu kreativnost, maštu i borbu za svojim snovima. Njegovo djelovanje možemo tumačiti kao pokušaj da spasi njihova „ranjena srca.“

Kroz pisma koja pišu sami sebi, učenici otkrivaju publici svoje rane, stvari koje ih bole, koje im smetaju, dajući sebi obećanje kako će sve promijeniti i postati osoba koja žele biti.

Istražujući temu predstave slučajno sam naišao na citat kojeg parafraziram: „Zašto nam u mladosti srce toliko pati i boli – zato što naše dječije srce treba da se slomi, kako bi nastalo srce odrasle osobe.“

Ovom predstavom suprotstavljamo se toj tezi. Želimo pokazati da treba spasiti svoje dječije srce puno ljubavi, iskrenosti, kreativnosti i mašte i ne dati nikome da ga uništi.

Na samom vrhuncu predstave, dječak spašava ranjenu pticu od djece iz komšiluka koja su željela da je ubiju. Stavlja je u džep košulje i trči s njom. On trči „za svoju ukletu ljubav, za svoju mjesečinu, za sjenku svojih voljenih,“ moleći njeno srce da ne prestane kucati.

Predstava je posvećena svima sa slomljenim srcem, u nadi da nikad neće prestati trčati da ga spase.

Adnan Džekić