Premijera predstave “Bezletjelični pilot”

Premijera predstave “Bezletjelični pilot”

Na sceni Bosanskog kulturnog centra u Živinicama, pred punom salom velike scene, održana je premijera predstave “Bezletjelični pilot”. Ovom premijerom ujedno je završio i projekat “Art put – lanac prekinut” u sklopu kojeg je nastala predstava.

Aktivnost se realizuje uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice u okviru projekta „Jačanje civilnog društva i demokratske kulture u TK“, kojeg podržavaju Savezno ministarstvo za vanjski razvoj Njemačke (BMZ) i Freudenberg fondacija.

“Projekat “Art put – lanac prekinut” – je edukativni, scenski projekat koji ima za cilj ukazati i podići svijest o pitanjima vršnjackog nasilja među školskom djecom i mladima, njegovom porijeklu i pronalasku rješenja. Odnosno projekat želi, na umjetnički način, doprinijeti prekidanju lanca meduvršnjačkog nasilja. Počevši kroz edukativne radionice za djecu gdje se govori o pojmu nasilja, njegovim vrstama, prepoznavanju istog

u svojim životima pa kroz eksperimentalne radionice i jedinstvene teatarske metode inspirisane Bertoltom Brechtom došli smo do rezultata projekta – pozorišna predstava koja želi provocirati, angazovati i potaknuti publiku na razmišljanje, autorefleksiju i djelovanje.


Važnost implementacije ovog projekta ogleda se u aktuelnosti tematike, drugačijem pristupu kroz umjetnost gdje učesnike educira i osnažuje da glasno govore o nasilju i direktno utiču na vrinjake, roditelje, nastavnike i druge građane. Također, za učesnike znači građenje samopouzdanja, razvijanje vještina govorenja pred velikom grupom ljudi i sticanje novih iskustava i poznanstava.”

Adi Glavinić, producent i koordinator projekta

O predstavi:

“Bezletjelični pilot” prati priču dječaka i djevojčice, Maka i Sare, koji su izloženi međuvršnjačkom nasilju u svojoj školi. Svakodnevno trpe uvrede, udarce i odbacivanje, te nailaze na nerazumijevanje nastavnika i roditelja. Izlaz iz surovosti svijeta u kome odrastaju, pronalaze jedno u drugom, u svom prijateljstvu i maštanju da će u budućnosti napraviti letjelicu, kojom će otputovati na svoju planetu skrivenu negdje među zvijezdama. Upredstavi igra 18 mladih ljudi, a fragmenti predstave su inspirisani njihovim ličnim iskustvima koja su podjelili na radionicama.

Zahvaljujemo se našim roditeljima na povjerenju i posebno publici na podršci tokom svih ovih godina.