historijat

historijat

Udruženje građana “Aplauz” je osnovano 01.02.2023. godine kao rezultat snage i strasti pet entuzijasta koji su imali viziju obogaćivanja kulturne ponude u svom gradu. Njihova zajednička želja bila je stvoriti mjesto koje će omogućiti obrazovanje i afirmaciju djece i mladih u svim sferama umjetnosti, prilagođeno prilikama i mogućnostima. Ova organizacija je, za kratko vrijeme, postala istaknuta snaga u promociji kulture i umjetnosti među mladim ljudima.

Dramski studio “Aplauz” je trenutno aktivna djelatnost udruženja, sa pet godina iskustva iza sebe. Ovaj studio je prvobitno djelovao u sklopu UG “Scena” – Gradskog pozorišta Živinice, ali sada uspješno djeluje u okviru novoosnovanog udruženja. Fokus je na stvaranju izvrsnih predstava i pružanje prilika za sticanje dragocjenog iskustva djece i mladih.

Dramski studio “Aplauz” je do sada premijerno izveo jedenaest dječjih predstava i dvije cjelovečernje, ostvarivši preko 850 sati rada sa djecom i mladima. Više od stotinu djece i mladih prošlo je kroz ovaj studio, stekavši vrijedne vještine i iskustvo u svijetu umjetnosti.

Studio Aplauz je dobio ime koje je proisteklo iz interne šale, na prijedlog članice Edne Č.

Misija udruženja “Aplauz” je da pruži kulturu i umjetnost svakom djetetu i mladom čovjeku.

Vizija je postati najznačajnija organizacija za afirmaciju djece i mladih u oblasti kulture i umjetnosti u gradu Živinice i šire.

Udruženje građana “Aplauz” je u samo 2024. godini imalo četiri premijere predstava.

kliknite za više info o predstavama

Važno je napomenuti da je Udruženje građana “Aplauz” jedina organizacija na području grada Živinice koja pruža mogućnost rada sa djecom u oblasti pozorišta i afirmaciju djece u svim oblastima umjetnosti koje ih interesuju.

Trenutno broji 60 članova, a ova organizacija nastavlja inspirisati mlade talente i obogaćivati kulturni život zajednice kroz svoje projekte i aktivnosti.

Logotip Udruženja izradili su Šejla Džindo i Adi Glavinić.

Logotip Udruženja