Art put – lanac prekinut – početak rada na novoj predstavi

Art put – lanac prekinut – početak rada na novoj predstavi

Projekat “Art put – lanac prekinut” – je edukativni, scenski projekat koji ima za cilj ukazati i podići svijest o pitanjima vršnjačkog nasilja među školskom djecom i mladima, njegovom porijeklu i pronalasku rješenja. Odnosno projekat želi, na umjetnički način, doprinijeti „prekidanju lanca“ vršnjačkog nasilja.

Projekat je počeo u mjesecu novembru 2023. godine gdje su učesnici prošli kroz edukativne radionice za djecu gdje se govori o pojmu nasilja, njegovim vrstama, prepoznavanju istih u svojim životima pa će kroz eksperimentalne radionice i jedinstvene teatarske metode inspirisane Bertoltom Brechtom, za rezultat projekta predstaviti pozorišnu predstavu koja želi provocirati, angažovati i potaknuti publiku na razmišljanje, autorefleksiju i djelovanje.

Uz podršku

Kako su protekle radionice o vršnjačkom nasilju

“Učesnici radionica su članovi uzrasta između 12 i 15 godina. Radi se o skupini adolescenata, čiji razvoj zahtjeva mnogo pažnje, kada govorimo o socijalizaciji i odnosima unutar vršnjačke skupine.

Radionice su organizirane i provedene u tri dijela: uvodni dio koji je obuhvatao pripremu za rad, igru opuštanja i pitanja, glavni dio koji je obuhvatao obradu teme i završni dio, u kojem su učesnici davali svoje zaključke i iznosili osjećanja na kraju svake radionice. 

Cilj radionica je bio prije svega  upoznavanje učesnika sa svim oblicima nasilja i na koji način ih mogu prepoznati ali i reagirati ukoliko su žrtva, svjedok ali i počinioc nasilja.

Obzirom da se radi o djeci školskog uzrasta, najveći fokus rada je bio na vršnjačkom nasilju, za koji možemo zaključiti da se dešava u njihovoj okolini. Kroz rad se moglo primijetiti  da se radi o djeci koja su u vršnjačkim skupinama izložena raznim oblicima nasilja iako to u većem broju slučajeva i ne prepoznaju kao nasilje, već kao šale ili daju neki drugi oblik opravdanja za takva ponašanja.

Kroz primjere smo razgovarali šta oni smatraju nasiljem i kako bi reagirali, ali najveći efekat su davali primjeri kada su sebe postavljali u “ulogu“ žrtve i tada su mogli najbolje razumjeti osjećanja vršnjaka koji trpi nasilje.

Ono što bih naglasila jeste isticanje učesnika koliko je za njih važno učešće i pripadanje u Dramskom studiu Aplauz, jer tu osjećaju pripadnost, povezanost, međusobno razumijevanje i podršku, što nam i potvrđuje činjenica da su pojedini članovi uključeni u rad i preko 5 godina. Svi učesnici su na posljednjoj radionici pozvani da bilo koji oblik nasilja koji uoče u svom okruženju prijave roditeljima ali i školskim pedagozima.

Zaključak : Tokom pet provedenih radionica naučeno je koje oblike nasilja imamo, da za nasilje nema opravdanje i da nasilje nije šala. Nasilje može nanijeti mnogo štete na razvoj ali i na mentalno zdravlje djece i mladih.”

Voditelj radionica i autor teksta: Martina Dorić, bacc. socijalne pedagogije

Aktivnost se realizuje uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice u okviru projekta „Jačanje civilnog društva i demokratske kulture u TK“, kojeg podržavaju Savezno ministarstvo za vanjski razvoj Njemačke (BMZ) i Freudenberg fondacija.